Haber

Mut’taki zeytin üreticileri grevlerini Kasım ayı sonuna kadar sürdürecek

Mahsun Kılıç

Mersin – Mersin’in Mut ilçesindeki zeytin üreticileri, tüccarların fiyatları düşürmesi üzerine 3 gün boyunca ürünlerini satmama kararı aldı. Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Lideri Gülsüm Kevser, zeytin alan firmaların taleplerini karşılamadığını belirterek, fiyatların eski seviyelerine dönmemesi halinde kasım ayı sonuna kadar satış yapmayacaklarını söyledi.

Mut’ta zeytin üreten 700 çiftçinin üyesi olduğu Mersin Mut Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Lideri Gülsem Kevser, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, esnafın kilo başına 5 lira indirim yaptığını, dolayısıyla satış yapmayacaklarını söyledi. Türkiye’de zeytin rekoltesinin bu yıl düşük olduğunu, bu nedenle artış beklerken alıcı firmaların fiyat indirimini kabul etmeyeceklerini söyleyen Kevser, görüştüğü firma yöneticilerinin, “Sizi sorumlu tutacak mıyız?” ?”

Kooperatifin aldığı grev kararının ardından geçen beş günün sonunda Gülsüm Kevser ile son durumu konuştuk.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Lideri Gülsem Kevser

5 ŞİRKET MONOPOL KURARAK FİYATLARI BELİRLEDİ

Zeytinlerin büyüklüklerine göre 30 lira ile 80 lira arasında satıldığını söyleyen Kevser, firmaların ani bir karar alarak tanesine 5 lira indirim yaptığını söylüyor. Bu yıl artan maliyetler nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu belirten Kevser, fiyatların normale dönmesini istedi. Kevser’in verdiği bilgiye göre zeytin alımı yapan firmalar sadece Mersin Mut’tan alım yapmıyor. Bu firmalar zeytinyağını Türkiye’nin farklı yerlerinden satın alarak üretmektedir. Tekel haline gelen 5 firmanın bulunduğunu belirten Kevser, şöyle konuştu: “Mut’ta zeytin alım yerleri var, zeytinleri buradan çalışanları aracılığıyla alıyorlar. Bu firmalar fiyatları kendi aralarında belirliyor. “Kim verdiği kararın dışında alım yapmaya kalkarsa o firmaya baskı yapıyor ve fiyatları kendi aralarında belirliyor” dedi.

‘Zeytinyağı karaborsaya dönüşmek üzere’

Genel olarak zeytin veriminin düşük olduğunu belirten Kevser, “Zeytin az, talep fazla ama fiyatı düşüyor” diyerek durumun arz ve talep istikrarına aykırı olduğunu vurguladı. Mut’ta zeytin alan firmaların sürekli ‘Mut’tan çekilirsek zeytinleriniz sizde kalır’ sözlerini duyduğunu belirten Kevser, firmaların durumuna tepki göstererek, “Üreticinin emeği yoksa, ne alıp satacaksın?” Verim düşüklüğü nedeniyle önümüzdeki dönemde zeytin tedariğinde sıkıntı yaşanabileceğini belirten Kevser, “Zeytinyağı karaborsaya dönüşmek üzere” sözleriyle yaşanabilecek zeytinyağı kıtlığına dikkat çekiyor.

KENDİ FABRİKAMIZI KURMAK İSTİYORUZ

Üreticinin emeğinin karşılığını almasını sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Kevser, kooperatif oluşumuna önem verdiklerini, üreticiden tüketiciye ulaşmaya çalıştıklarını belirtiyor. Kooperatif olarak kendi fabrikalarını kurmak istediklerini belirten Kevser, “Kendi zeytin işleme fabrikamız olmadığı için ürünleri firmalara satabiliriz ama yaptığımız şey farkındalık ve mücadele, bir hareket başlattık. “Birlikten güç gelir, belki sonuç alamayacağız ama zorlanıyoruz” dedi ve fiyatların düşmesini talep etti.

haberlice.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu