Yaşam

Diyarbakır’da ‘Geçmişten Geleceğe Mezopotamya Sofrası’ kuruluyor

DİYARBAKIR –‘Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’, 9-11 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın proje desteğiyle, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi iş birliğinde gerçekleştirilecek. Uygulamalı Bilimler Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Yeryüzü Yerel Araştırmalar Kooperatifi.

Gastro İnovasyon Merkezi, son iki yıla yayılan bir dizi saha çalışması, eğitim ve etkinliğin ardından akademisyenleri, alanında uzman kişileri, ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini, gazetecileri, çalışan şirketlerin yöneticilerini bir araya getirecek bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. turizm ve gastronomi alanında eğitim alan gençler ve bu alanda eğitim alan gençler. yapmak.

Zirve programı, Mezopotamya coğrafyasını ortaklaşa öğrenerek, tartışarak ve yol haritası oluşturarak yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde farklı aktörler arasında daha güçlü iş birliğinin sağlanmasını hedefliyor.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI PAYLAŞILACAK

Mezopotamya coğrafyasında tarım, yemek ve yemeğin anlatılmasıyla başlayacak zirvede, Diyarbakır’ın zengin gastronomi mirası ve eser çeşitliliğine ilişkin araştırmaların sonuçları paylaşılacak. Çataldan tarlaya gastronomi alanındaki yeni tartışmalar, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve deprem felaketi ile gıda üretim sistemlerinde karşılaşılan sorunlar zirvenin önemli tartışma alanları olacak. Küresel gıda sistemi, cinsiyet eşitsizliği ve mevsimlik tarım işçiliğine ilişkin mevcut durum ele alınacak ve gastronomi alanında bütünsel politikaların geliştirilmesine vurgu yapılacak.

Zirveye Amerika, Almanya, İtalya ve Beyrut’tan araştırmacıların yanı sıra Türkiye’deki farklı üniversitelerden akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarından da katılım olacak.

GASTRONOMİ VE KÜLTÜR MİRASI DESTEKLENECEK

3 gün sürecek tepe boyunca katılımcılara şehrin kaybolmaya yüz tutan lezzetlerinden oluşan ikramlar sunulacak, yöresel yemek deneyimi atölyeleri ve dengbej konseri düzenlenecek.

Zirve, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde “Diyarbakır Gıda İzleri” sunumuyla başlayacak ve Çayönü gezisiyle tamamlanacak. Kentte yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen farklı dönemlere ait gıda üretimine ilişkin bilgiler ve Neolitik yaşamın izlerini taşıyan Çayönü hakkında bilgiler katılımcılarla paylaşılarak kentin gastronomi ve kültürel miras arasındaki güçlü bağa vurgu yapılacak.

Zirve oturumları DTSO Hizmet Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Gastro İnovasyon Merkezi, Tepe kapsamında atölye çalışmaları ve dengbej resitali etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu